Monografie

Istorie Aprilie 5, 2014

Sat, component al oraşului Săveni, din 1968, situat la şase km nord-est de oraşul Săveni, patru km nord de satul Sârbi şi trei km sud-est de satul Aurel Vlaicu, pe dreapta Pârâului Bodeasa.

Sat nou, înfiinţat după împroprietărirea din 1919-1922 cu locuitori din localităţile Adâncata, Zamostea şi Zvorâştea, atunci în judeţul Dorohoi, îndreptăţiţi a primi pământ în stăpânire, dar nefiind suficient în moşiile din satele lor, au acceptat să primească pământ aici, din vechea moşie Sârbi.

Din satul Adâncata au venit familiile: Airinei, Albu V., Apăvăloaie, Apărăştii, Aruştei, Apetroaie, Colbu, Creţu, Cucu, Dănilă, Ene Dionisie, Horotău, Ichim, Ţilea Gr., Ursaciuc, Zaharia Gh. Din Zamostea au venit familiile: Buhnilă, Ciobanu, Jitariu, Gherman, Marcu.

Din Zvorâştea au venit: Petrenciuc Leon, Petrenciuc Dumitru, Puiu, Volintiru.

O parte dintre familiile care au primit aici pământ au venit aici, şi-au construit bordeie în marginea lotului şi au rămas aici în permanenţă. Alte familii veneau aici primăvara, îşi lucrau pământul, iar toamna se reîntorceau în satul natal. Vatra satului a fost delimitată în anul 1925, când au început să se construiască primele case: Albu Vasile, Colbu Gheorghe, Ene Dionisie.

Iniţial, satul s-a întemeiat în stânga Pârâului Bodeasa, la nord-est de perimetrul actualului sat, dar din cauza apei pietroase de pe vatra vechiului amplasament, unde prima fântână a fost construită de Nicuţă Creţu, gospodăriile s-au mutat pe malul drept al pârâului, unde s-au găsit izvoare cu apă bună.

Biserica cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” s-a construit în perioada 1982-1984, cu ziduri din cărămidă, pe fundaţii de beton, prin contribuţia credincioşilor, prin strădania preotului vrednic de pomenire Teleucă Ioan.

Şcoala din satul Bodeasa funcţionează din anul 1929, în casa săteanului Volentiru Minu, cu înv. Topală, din Săveni, apoi în casele înv. Topală până la darea în folosinţă a localului propriu, construit în 1956-1957, din paiantă (Şcoala Veche). În anul 1973 s-a dat în folosinţă localul nou, cu ziduri din cărămidă, pe fundaţii de beton, cu patru săli de clasă.

De la înfiinţare şcoala a funcţionat cu clasele I-IV până în 1969, când devine şcoală cu clasele I-VIII, până în anul 1988, când rămâne iar cu clasele I-IV. În prezent, şcoala are 37 elevi şi două cadre didactice. Satul are 115-120 case.